Cançons de Tardor

Aquí deixo el llistat i l’enllaç a les cançons de Tardor. Si trobeu a faltar alguna poder la trobareu a danses.

Continua llegint «Cançons de Tardor»

Somewhere in my memory – John Williams – Solo En Casa

Una partitura magnífica de John Williams de la que he preparat un acompanyament pensat per a escolars. Té una estructura diferent pensada per escola (intro més curta, final més resolutiu amb veus…)

Trobaràs la lletra original i una adaptació al català feta per la Marta Grané i dos acompanyaments, un en to original i l’altre un to més baix.

00.00 Intro
00.40 Primera part de veu
01.52 Instrumental
02.05 Segona part de veu més una coda afegida.

Els materials els trobaràs clicant aquí.

A continuació podràs escoltar la versió original (l’estructura és diferent) i l’acompanyament un to per sota a aquests dos vídeos.

Falla – El Amor Brujo

Us deixem alguns materials per si un cas voleu treballar aquesta magnifica peça.

Antonio Gades i Cristina Hoyos, sublims a aquest vídeo.

Història de Catalunya amb cançons

Els alumnes de cicle mitjà i superior han decidit fer un projecte sobre l’edat mitjana i he recordat que aquest recurs encara és disponible. Mp3, lletra i il·lustració. No sé si finalment el faré servir, però crec que és un material per tenir de “fons d’armari”.

Les cançons són cantades per la Guillermina Motta i La Trinca.

Cliqueu a la imatge per anar a la web original on es troba tot.

Pastor, pastor

També coneguda com a petit pastor és una peça de la qual havien penjat un fitxer de karaoke al Raconet.
Basant-me en aquell fitxer he fet un arranjament per agrupació Orff.
L’estructura queda al vostre gust.
Us deixo totes les particel·les, el fitxer musiscore per si voleu fer algun canvi i aviat incorporaré la lletra. També he pujat un petit vídeo al youtube on es pot escoltar totes les veus juntes i cadascuna per separat.
La distribució dels instruments la podeu fer com volgueu en el meu cas farem la melodia amb plaques, la segona veu amb piano, la tercera amb xilòfons baix i finalment la percussió.
Per accedir a les particel·les cliqueu aquí.

Antonin Dvorak – Orquestra simfònica

El curs que vaig demanar als alumnes quines obres clàssiques eren les preferides de les seves famílies entre d’altres vaig rebre aquesta.

La Simfonia del Nou Món de Dvorak.

Tal i com feia aquell curs vaig cercar un vídeo que m’agradés on es veies clarament la interpretació i un altre d’algun fragment de pel·lícula on s’hagués utilitzat l’obra. En aquest cas vaig trobar un fragment de la sèrie de Manga One Piece. Tot i que no m’agraden les baralles del manga, es pot observar clarament com la música realça l’escena.

Els dos vídeos que trobareu d’orquestra estan super-bé per observar els instruments de l’orquestra simfònica. La realització dels vídeos ens ajuda a veure clarament els instruments i quan sonen.

Tot això i més cosetes les trobareu clicant les imatges.

Pre-llenguatge musical

A educació infantil el més normal és treballar de forma vivenciada les qualitats del so i la discriminació auditiva com a forma de preparar els infants pel que més endavant serà el llenguatge musical.

Així doncs, cal proposar jocs i activitats amb l’objectiu de distingir sons llargs i curts, aguts i greus, ràpids i lents, fort i fluix…

També s’acostuma a treballar la direccionalitat d’un so (pujar i baixar) i el reconeixement de sons i instruments.

De totes formes, si es fa una bona tasca de dansa, audicions vivenciades, cant i descoberta dels instruments molts d’aquest conceptes us poden sortir de forma natural i no caldrà treballar-los específicament.

Us deixo els materials que es van compartir al raconet per treballar de forma específica: Continua llegint «Pre-llenguatge musical»

Llenguatge musical

Les carpetes amb materials de llenguatge musical són organitzades per cicles.

El materials que trobareu no són exhaustius ja que hi ha aquells materials que els mestres del raconet van aportar i que encara poden ser d’utilitat.

Personalment utilitzo i faig poc material d’aquest tipus ja que procuro que els nanos aprenguin el llenguatge musical mitjançant les cançons que toquem. És quan toquem que vaig explicant allò que necessiten per interpretar aquella partitura. Ho trobo més natural i significatiu.

A la carpeta de cicle inicial trobareu:

A la carpeta de cicle mitjà  trobareu: Continua llegint «Llenguatge musical»

Presentar una cançó als més petits

L’Àngels Valero de l’escola Sinera d’Arenys de Mar ens va deixar aquest petit truc ben senzill i ben maco per presentar les cançons als més petits de la casa d’una forma gairebé màgica:

La meva companya Natalie del Sinera m’ha ensenyat aquest recurs tant senzill i motivant per introduir cançons als nens i nenes de P3, a la vegada ella l’havia après d’algú, en fi, gràcies a tothom que hagi participat.

Es tracta d’una petita capsa amb els elements bàsics de la cançó enganxats a la tapa amb un fil de pescar i que a mida que es va obrint i es va cantant la cançó van apareixent.

Us adjunto dues fotografies. Àngels