Pastor, pastor

També coneguda com a petit pastor és una peça de la qual havien penjat un fitxer de karaoke al Raconet.
Basant-me en aquell fitxer he fet un arranjament per agrupació Orff.
L’estructura queda al vostre gust.
Us deixo totes les particel·les, el fitxer musiscore per si voleu fer algun canvi i aviat incorporaré la lletra. També he pujat un petit vídeo al youtube on es pot escoltar totes les veus juntes i cadascuna per separat.
La distribució dels instruments la podeu fer com volgueu en el meu cas farem la melodia amb plaques, la segona veu amb piano, la tercera amb xilòfons baix i finalment la percussió.
Per accedir a les particel·les cliqueu aquí.

Antonin Dvorak – Orquestra simfònica

El curs que vaig demanar als alumnes quines obres clàssiques eren les preferides de les seves famílies entre d’altres vaig rebre aquesta.

La Simfonia del Nou Món de Dvorak.

Tal i com feia aquell curs vaig cercar un vídeo que m’agradés on es veies clarament la interpretació i un altre d’algun fragment de pel·lícula on s’hagués utilitzat l’obra. En aquest cas vaig trobar un fragment de la sèrie de Manga One Piece. Tot i que no m’agraden les baralles del manga, es pot observar clarament com la música realça l’escena.

Els dos vídeos que trobareu d’orquestra estan super-bé per observar els instruments de l’orquestra simfònica. La realització dels vídeos ens ajuda a veure clarament els instruments i quan sonen.

Tot això i més cosetes les trobareu clicant les imatges.

Pre-llenguatge musical

A educació infantil el més normal és treballar de forma vivenciada les qualitats del so i la discriminació auditiva com a forma de preparar els infants pel que més endavant serà el llenguatge musical.

Així doncs, cal proposar jocs i activitats amb l’objectiu de distingir sons llargs i curts, aguts i greus, ràpids i lents, fort i fluix…

També s’acostuma a treballar la direccionalitat d’un so (pujar i baixar) i el reconeixement de sons i instruments.

De totes formes, si es fa una bona tasca de dansa, audicions vivenciades, cant i descoberta dels instruments molts d’aquest conceptes us poden sortir de forma natural i no caldrà treballar-los específicament.

Us deixo els materials que es van compartir al raconet per treballar de forma específica: Continua llegint «Pre-llenguatge musical»

Llenguatge musical

Les carpetes amb materials de llenguatge musical són organitzades per cicles.

El materials que trobareu no són exhaustius ja que hi ha aquells materials que els mestres del raconet van aportar i que encara poden ser d’utilitat.

Personalment utilitzo i faig poc material d’aquest tipus ja que procuro que els nanos aprenguin el llenguatge musical mitjançant les cançons que toquem. És quan toquem que vaig explicant allò que necessiten per interpretar aquella partitura. Ho trobo més natural i significatiu.

A la carpeta de cicle inicial trobareu:

A la carpeta de cicle mitjà  trobareu: Continua llegint «Llenguatge musical»

Presentar una cançó als més petits

L’Àngels Valero de l’escola Sinera d’Arenys de Mar ens va deixar aquest petit truc ben senzill i ben maco per presentar les cançons als més petits de la casa d’una forma gairebé màgica:

La meva companya Natalie del Sinera m’ha ensenyat aquest recurs tant senzill i motivant per introduir cançons als nens i nenes de P3, a la vegada ella l’havia après d’algú, en fi, gràcies a tothom que hagi participat.

Es tracta d’una petita capsa amb els elements bàsics de la cançó enganxats a la tapa amb un fil de pescar i que a mida que es va obrint i es va cantant la cançó van apareixent.

Us adjunto dues fotografies. Àngels

Didàctica amb cartells. Mètode Ireneu-Segarra

El mètode Ireneu-Segarra parteix de la música popular (Juguem Cantant 1 i el Juguem Cantant 2) per l’aprenentatge de la lectura musical, de la relació que estableix entre el text i la seva mètrica, la fononímia i també utilitza cartells.
Els cartells que s’utilitzen serveixen per treballar la direccionalitat melòdica, altures, neumes, melodies i ritmes.
Segur que els podreu trobar a l’editorial “Publicacions de l’Abadia de Montserrat”. El que jo us deixo a continuació és l’explicació del mètode que, si més no, us pot resultar inspirador. Continua llegint «Didàctica amb cartells. Mètode Ireneu-Segarra»

Rítmica Dalcroze

Quan el curs 2002-2003 vaig arribar al CRP de l’Alt Maresme vam organitzar una trobada al voltant de la música i dansa. L’institut Joan Llongueres va col·laborar i entre altres coses ens va deixar aquest senzill document que en 10 minuts ens explica la base de la Rítmica Dalcroze i la seva relació amb l’escola. Cliqueu a la fotografia per descarregar.